作為工時數一數二長嘅香港,身邊總會有人日日都喺到叫話:唔想返工...

早於2019年,世界衛生組織(WHO)其實已經將Burnout (工作倦怠)納入為[「國際疾病分類」](International Classification of Diseases),並界定工作倦怠是「一種因在工作場所承受長期壓力,而未被成功處理所衍生的症候群」。

今日就等小編統整一下,如果你目前都有遇到以下嘅狀態,可能就已經陷入緊工作倦怠嘅狀態,需要好好正視一下喇!



- 逃避起床
- 每日放工都覺得筋疲力盡
- 漸漸厭惡社交
- 對身邊的事物喪失期待
- 厭世
- 龐大工作量
- 工作壓力很大
- 訓覺質素變差
- 頭痛
- 經常失眠
- 胃痛
- 對咖啡有強烈的依賴

如果你正在面對工作倦怠,小編會建議大家適當嘅行開吓,忘記呢個世界!
既然依家都無得去旅行,可以考慮吓動用AL,比自己一個徹底休息嘅機會。
要記得放假就要徹底咁放,唔好掛念公事呀!

但假如,事情已經去到放假都解決唔到,就好應該考慮吓轉換工作,搵返自己喺工作上嘅熱情同火花,(hard sell一吓,wantedly上面有好多選擇,想轉工就上去睇吓喇!)

畢竟人生好長時間都喺工作中渡過,返一份自己真係鍾意嘅工,人生都美滿啲啦!